Doğal Taş Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğada milyonlarca yıldır bulunan ve şekillenen eski maddelerdendir. Yerkürenin tahmini olarak 4,6 milyar yıllık olduğu söylenmektedir ama bu bir tahmindir. Jeoloji bilimi bu süre ile ilgili farklı bilgiler de vermektedir. Dünyanın daha önceki zamanlara ait bilgileri insanlara kayaçlar ve mineraller sunar. Doğal taşlar olarak adlandırılan bu taşları gemoloji bilimi araştırmaktadır. Doğal taşlar, doğadaki oluşumlarını çok uzun sürede gerçekleştirirler.
Doğal taş kelimesi, birbirinden farklı yapıdaki taşların geneli için söylenen bir kelimedir. Doğada hazır halde bulunur. İşlenmemiş ve toprağın altında olduğu gibi kalan taşlara doğal taş denir. Bu taşlar enerji yayarlar. Doğal taşlar ölümsüzdürler yani sahip olduğu enerjiyi kaybetmezler. Doğal taşlar, mücevher ya da diğer süs eşyaları olarak tasarlanabilen organik maddelerdir ve doğal taş alırken dikkat edilmesi gerekenler de bu özelliklerden oluşur.
Doğal taş kavramı oldukça geniş bir kavramdır. Bazı doğal taşların ticareti yapılırken bazı doğal taşların ise ticareti yapılamaz. Doğal taşların en yaygın bilinen türleri mermer, traverten ve granittir. En çok bilinen ve kullanılan doğal taşlar ise ametist, kuvars, firuze, akik, onix, kehribar gibi taşlardır.
İçindekiler
Doğal Taşların Özellikleri
Doğal taşların oluşma şekilleri ve onları oluşturan maddelerin özellikleri, onlara bazı özellikler kazandırmaktadır. Kimi maddelerin dizilimi düzgün, kimileri ise karmaşık yapıdadır. Bu durum taşların sertliklerini, bazı fiziksel, kimyasal etkilere yönelik dayanıklığını, taşın kullanım yerleri doğrudan etkiler. Bu sebepten dolayı, her taş türünün özelliği ayrı ayrı göz önünde bulundurulup incelenmelidir. Ancak doğal bir ürün olan bu taşların, bazı kapsayıcı özellikleri de vardır. Bunlardan en önemlisi sert yapısıdır. Doğadaki çoğu maddeye göre doğal taşlar sert maddelerdir.
Doğal Taşların Kullanım Alanları
Doğal taşların insanlık tarihi boyunca pek çok kullanım alanı olmuştur. Doğal taşlar kullanılacağı yerin özelliklerine uygun olarak doğru seçilmesi gerekir. Aksi takdirde kullanım ömürlerinde sorun oluşabilir. Taşların kullanım alanlarının belirlenebilmesi, kullanılacak alanda doğru taşın uygulanabilmesi için jeolojik, kimyasal, fiziksel, mekanik, teknolojik, ekonomik gibi bazı özelliklerinin iyi derecede bilinmesi doğal taşların hangi alanlarda daha doğru şekilde kullanılacağını belirlemektedir. Bu tür taşların hangi özelliği taşıdığı, bu taşların hangi alanlarda kullanılacağını belirleyen en önemli etkendir ki doğal taş alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında da yer alır.
Doğal taşların insana verdiği enerjinin fark edilmesinin ardından takı ve aksesuar olarak da insan hayatında yerini almıştır. Taşların insan vücuduna faydasının tespit edilebilmesi için insan vücuduyla temas halinde olması gerekmektedir. Doğal taşlar aksesuar olarak kullanılmasının yanında mimari alanda da kullanılmaya başlanmıştır. Doğal taşların mimari alanda kullanım yerleri ise şu şekildedir:
- Hem iç hem de dış alanda kullanılır. Dış alanda kullanılacağı bölgede kaydırmazlık sağlaması bakımından kumlanmalıdır.
- İç ve dış döşeme duvar kaplamalarında, cephenin kaplanmasında, merdivenlerde, süpürgelik ve kolon kaplamalarında kullanılır.
- Peyzaj alanında da yürüme yollarında döşeme olarak doğal taş uygulamaları yapılmaktadır. Bahçe duvarları veya süs havuzları kaplamasında da talep edilmektedir.
- Doğal taşlar, sağlığa zararlı bir madde içermediği için mutfak tezgâhlarında da sıklıkla kullanılır. Aynı zamanlarda ıslak bölgelerin imalatında (Banyo tezgâhı, duş teknesi ve lavabo) kullanılmaktadır.
Doğal Taş Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Doğal taş alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli meseleden biri taşın sevilerek alınmasıdır. Doğal taş, tavsiye üzerine değil, kişinin hangi taşa ihtiyacı varsa bu ihtiyaca uygun olarak taş alınmalıdır.
- En başta kuvars taşları olmak üzere; dokunulmuş ve kullanılmış taşların arındırılmadan kullanılmaması gerekmektedir. Yeni bir taş alındığında bu taş mutlaka temizlenmelidir.
- Şifa amacıyla alınan taşların alakalı olduğu çakralarda kullanılması daha fazla fayda göstermektedir. Çakra, vücudun enerji akım noktalarıdır. İnsan vücudunda yedi tane çakra vardır.
- Kuvars kristallerinin insanlar hayatında önemli bir yeri ve diğer taşlar arasında da özel bir yeri vardır. Kuvars taşları en temel tanımla enerji yönlendirici taşlardır. Enerji tanzimi, tansiyon tanzimi, çakra açılması, radyasyondan korunma gibi noktalarda kullanılır. Bu taşlar bilinçli kullanılmalıdır ve yanlış kullanımda kişiye zarar verebilir.
- Mücevher özelliği olan taşlarda renginin başladığı gibi bitmesine ve içinde nokta, çizik, çatlak gibi maddelerin olmamasına özen gösterilmelidir.
- Yarı değerli taşlarda bu durum tam tersi olmaktadır. Yarı değerli taşlar, genelde başladığı gibi bitmez.
- Kristal yapıdaki taşların işlem görmeyen ve doğal durumları insanlara şifa ve fayda sağlar.